Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

När vuxna barn bor hemma

Att vuxna barn bor hemma är idag ingen ovanlighet. En tuff bostadsmarknad, framförallt i storstadsområdena, bidrar till fenomenet. Men när är det egentligen rätt att barnen börjar betala för sig hemma, och vilka andra saker kan man förvänta sig av sitt vuxna barn?

A group of three walking home from the grocery store

Att barnen kanske dröjer med att lämna boet kan ha många olika orsaker. I storstadsområdena kan det idag vara väldigt tufft att få en bostad, om barnet inte stått i bostadskö en längre tid av sitt liv, eller har ett stort startkapital till kontantinsats.

Att skjuta på utflytten från hemmet kan därför vara en bra lösning. Men om barnet har egen inkomst kan det vara bra att diskutera om barnet ska betala för boendet hemma och i så fall hur mycket.

– Det kan vara känsligt att ta upp frågan om att betala för boendet med sina barn, men att lära sina barn vad det innebär att ha en inkomst och betala vissa utgifter varje månad är en viktig del i att förbereda dem för vuxenlivet och för den dagen de ska ta hand om ett eget hushåll. Man gör inte sina barn någon tjänst om man inte börjar vänja dem vi det, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Enligt Swedbanks beräkningar kostar det ungefär 6000 kronor per månad för en tjugoåring att bo hemma om man inkluderar mat och delar gemensamma kostnader.

– Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

För vissa hushåll kan ett tillskott från barnet vara nödvändigt för att klara av den kostnaden, för andra inte. Men att ta diskussionen om pengarna är ändå lika viktig.

– Hur mycket man ska betala kan så klart skilja utifrån hur stora kostnader hushållet har och hur stor inkomst han eller hon har. Det får man diskutera tillsammans. Men jag tycker att det är självklart att den som har en inkomst också är med och bidrar till hushållets ekonomi, säger Madelen Falkenhäll.

Sen kan det även vara bra att göra upp en vidare plan för vad som krävs för att sköta ett hushåll.

– Kanske ska man lägga upp en plan för hur barnet hjälper till med matlagning, tvätt och städning, saker man hade fått klara själv om man bodde hemifrån, säger Madelén Falkenhäll.

Ta kontroll över din ekonomi

Det finns både verktyg och knep för att få bättre koll på sin ekonomi. 

Andra läste också

  • Så undviker ni onödiga gräl om pengar

    Nästan alla som bor tillsammans med sin partner har en gemensam ekonomi på något sätt, men det är inte alltid lätt att komma överens. Så här undviker ni onödiga gräl.

    Så undviker ni onödiga gräl om pengar
  • Ekonomens tips till blivande föräldrar

    Barn gör dig rik på kärlek och upplevelser, men de innebär också utgifter – omkring 1,5 miljoner kronor per barn fram till 19-årsdagen. Barn- och studiebidraget täcker en knapp femtedel men det finns andra sätt att få pengarna att räcka till. Här är ekonomens bästa tips.

    Så mycket kostar det att ha barn