Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Kort på resan

Glatt par ute och vandrar

Att använda kort när du betalar eller behöver ta ut kontanter i utlandet är enkelt och bekvämt. Du slipper gå vägen förbi ett växlingskontor och kan betala direkt i butiken eller ta ut pengar i närmaste automat. Här har vi samlat flera bra tips både inför och under din resa.

Inför resan

Kompletterande kortförsäkring – när du betalar resan med kort

Det är inte bara under resan som kortet har många fördelar. Genom att du redan hemma betalar resan med kortet, får du en kompletterande kortförsäkring. Den ger dig en extra trygghet när du ska ut och resa.

Den kompletterande kortförsäkringen ingår i alla kort (förutom bankkort Visa ung) och skyddar dig om du betalar mer än hälften av resan med ditt kort. Resan ska påbörjas i Norden och kosta minst 1 000 kronor, exklusive skatter och avgifter.

I kompletterande kortförsäkringen ingår bland annat ett automatiskt avbeställningsskydd för resor i hela världen. Väljer du att betala med något av våra betal- och kreditkort blir försäkringsskyddet ännu bättre. Då kan du till exempel få möjlighet att flyga ikapp om du missar ett anslutningsflyg. 

Så här fungerar kompletterande kortförsäkring

Vill du läsa på och jämföra vilka försäkringar som ingår i ditt kort? Använd sidan Jämför kortförsäkringar

Ett extra kort ger extra trygghet

Inför din resa vill vi också passa på att tipsa om våra betal- och kreditkort. Fördelen med ett betal- och kreditkort är bland annat att du kan få alla semester- eller reseutlägg specificerade på en räkning. 
Med Swedbanks betal- och kreditkort får du dessutom tillgång till en räntefri kredit på upp till 55 dagar, vilket kan vara bra vid exempelvis oväntade utgifter.
Läs mer om betal- & kreditkort MasterCard

Under resan

Betala i landets valuta

Ibland får du välja om du vill betala med ditt kort i svenska kronor (SEK) eller i landets lokala valuta. Swedbanks rekommendation är att du alltid väljer att betala i landets valuta, eftersom det blir billigare för dig.

När du betalar med ditt kort eller tar ut pengar i automat utomlands kan du redan vid köptillfället få valutakursen bestämd - du får ett kvitto med beloppet i svenska kronor (SEK). Denna tjänst uppfattas som positiv av många, eftersom det ger en bra överblick av vad varorna kostar och du behöver inte själv räkna ut vad beloppet blir i svenska kronor. Tjänsten är dock inte så förmånlig som den vid första anblicken kan verka. Företaget har nämligen fria händer att själva sätta valutakursen. Följden blir att kursen ofta blir avsevärt högre än om du skulle ha valt att betala i landets egen valuta. De butiker som tillhandahåller tjänsten är skyldiga att informera om den och ska inte kunna neka dig att betala i lokal valuta. Möjligheten att välja valuta ska även finnas vid uttag i automat.

Räkna ut din växlingskurs

Undrar du vilken växlingskurs du egentligen fick på det där köpet eller vad varan skulle ha kostat i svenska kronor? Med hjälp av vår räknesnurra kan du räkna ut din växlingskurs när du handlat i utländsk valuta.
Räkna ut din växlingskurs

Att ta ut pengar i automat utomlands

Vid uttag i automat utomlands kan det tillkomma en avgift. I tabellen Jämför våra kort kan du se vad det kostar att ta ut pengar i utlandet med respektive kort.

Jämför våra kort

Hur lätt det är att hitta en uttagsautomat i utlandet varierar. Du kan redan före du reser kolla upp hur många automater som finns i det landet du ska åka till på MasterCards och Visas webbplatser.
MasterCard och Maestro
Visa

Med MasterCards app ”ATM Hunter” kan du lätt söka efter närmaste automat, både i Sverige och utomlands.

Spärra ditt kort

Om du skulle bli av med ditt kort utomlands finns kortservice utland till din hjälp. Kortservice utland kan hjälpa dig att spärra ditt kort och ibland få ett nytt kort eller hjälp med nödkontanter. Kortservice utland når du dygnet runt, året om på +46 8 411 10 20. Förlorar du ditt kort i Sverige ringer du 08-411 10 11 för att spärra det.

Sveland kund - Kompletterande reseförsäkring

Du som är kund i Sveland eller du som tecknar en Sveland hem-, villahem- eller motorförsäkring via Sparbanken, får ett högre ersättningsbelopp på din kompletterande olycksfalls- och dödsfallsförsäkring via kortförsäkringens reseförsäkring.

Kompletterande Olycksfalls- och dödsfallsförsäkring för dig som är kund i Sveland och betalat resan med ditt kort.

Vem gäller försäkringen för
Försäkringen gäller för dig som via Sparbanken har en gällande hemförsäkring, villahemförsäkring eller motorförsäkring i Sveland Försäkringar samt även har bank-, betal- eller kreditkort utgivna av Swedbank, Cerdo eller Entercard via Sparbanken.

När gäller försäkringen
Gäller för dig som är på resa och råkar ut för en olycksfallsskada eller ett dödsfall som blir ersatt av din kompletterande reseförsäkring i kortet.

Hur gäller försäkringen
Skadan måste först vara reglerad och ersatt via den kompletterande reseförsäkringen i kortet innan skadan kan anmälas till Sveland. Försäkringen ersätter då samma invaliditetsgrad som fastslagits av den kompletterande reseförsäkringen i kortet.

Högsta ersättning

• vid medicinsk invaliditet är 100 000 kr
• vid dödsfall är 50 000 kr

För mer information se fullständiga försäkringsvillkor.

http://www.svelandsak.se/SiteCollectionDocuments/Privat/140520-Villkor-Kompletterande-olycksfalls-och-dodsfallsforsakring.pdf (Länk till villkor, som är centralt publicerade för att underlätta eventuella uppdateringar av eventuella ändringar.)


Skadeanmälan
Är du Svelandkund som omfattas av det höjda ersättningsbeloppet via kortförsäkringen, ringer du 075-243 07 00.

Vill du bli Svelandkund?
Kontakta någon av våra rådgivare

Stäng Skriv ut