En chans att se solen gå upp över paradisstränderna i Bali, lära sig surfa på Gold Coast i Australien eller bila genom USA. Det är inte svårt att förstå varför ett sabbatsår är attraktivt för många unga.

– Det man behöver förstå är att det kan kosta upp till 1 000 kronor i utebliven pension – per månad, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

Kom igång med ditt sparande

När man står på gränsen till vuxenlivet kan man lätt känna sig lite vilsen. Då passar många på att ta ett år utomlands laddat med nya upplevelser samtidigt som man funderar igenom vad man ska göra med sitt liv.

Men något som man inte ofta tänker på är hur detta livsval faktiskt kan påverka ditt liv många år senare, när det är dags för pension. Hur hög den framtida pensionen blir beror nämligen på hela livsinkomsten. Ett sabbatsår innan studier eller arbete kan innebära upp till 1 000 kronor mindre per månad i pension.

– Att ta ett sabbatsår för att ge sig ut och resa innan man börjar studera eller arbeta är något många unga drömmer om, det är fullt förståeligt. Och det är också då det kan vara mest möjligt att ta sig den tiden. Men det man behöver förstå är att det kan kosta upp till 1 000 kronor i utebliven pension per månad, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

Så mycket behöver du spara till din pension

Swedbank har analyserat vanliga livsval som påverkar pensionen. Ett sabbatsår innan studier eller inträde på arbetsmarknaden, deltidsarbete eller att jobba några år efter att man fyllt 65 år är exempel på sådant som påverkar den slutliga pensionen.

Hur mycket det handlar om beror på vilket yrke man kommer ha och vilken livsinkomst man får. Analysen visar hur olika livsval slår i kronor för olika yrkesgrupper.

90-talister riskerar låg pension - artikel från En bättre framtid

Många saknar tillräcklig kunskap om pensionssystemet och vad som påverkar den egna pensionen. Att arbeta heltid och hos en arbetsgivare som betalar in tjänstepension är viktigt för den framtida pensionen. Men det finns även andra saker som man själv direkt kan påverka.

– Därför är det viktigt att ha ett grepp om hur pensionssystemet fungerar och hur man kan påverka sin egen pension. De livsval man gör får stor betydelse för pensionen. Med bättre koll kan man göra fler medvetna val, säger Madelén Falkenhäll.