Vi lever allt längre i Sverige. Snittåldern stiger år från år och 2060 beräknas 9000 svenskar få fira sin 100-årsdag – jämfört med 127 personer 1970. Att vi lever och är friska är ju positivt för individen men det innebär en utmaning för pensionssystemet. Samma summa pengar måste helt enkelt räcka längre.

Går man i pension idag kan de flesta räkna med att få ut ungefär 60-70 procent av sin slutlön. En person som är född på 90-talet kan däremot räkna med en lägre andel av sin slutlön i pension, inklusive tjänstepensionen.

Pensionsskolan - lär dig mer om pension här

– Det kan tyckas orättvist att 90-talisterna kan räkna med en lägre pension. Men den stora anledningen till den lägre pensionsnivån är att vi lever längre och pensionen ska fördelas ut på över en längre tid, säger Madelén Falkenhäll på Swedbank.

En annan faktor som kommer påverka ungas framtida ekonomi är den rådande bostadssituationen. 40-talisterna har ofta små eller obefintliga lån på sina bostäder, som dessutom ofta har stigit rejält i värde. Dagens unga har istället fått betala dyrt för att komma in på bostadsmarknaden.

– Dagens unga riskerar därför gå i pension med stora bostadslån. Så vill man bo kvar bör man tidigt börja fundera på att amortera ner sina skulder.

Så mycket behöver du spara

Logga in på dina sidor på pensionsmyndigheten.se eller minpension.se för att få en prognos över din pension, inklusive den allmänna pensionen, tjänstepension och delar av ditt eventuella privata pensionssparande.

– Om man inte är nöjd med hur det ser ut ska man inte sticka huvudet i sanden. Det finns saker som man kan göra för att påverka sin pension. Bland det viktigaste är att jobba på en arbetsplats som har tjänstepension och försöka jobba heltid.

Youtubers riskerar låg pension – artikel från En bättre framtid

Andra val som påverkar ungas kommande pension är hur länge de dröjer innan de ger sig in i arbetslivet. I dag beräknas nämligen pensionen på hela yrkeslivets lön – och inte som tidigare där de 15 bästa åren användes som grund för att beräkna pensionen. Därför kommer också din pensionsålder spela stor roll. Att vänta med pensionen ett par år gör stor skillnad.

– Så de första och sista åren i yrkeslivet får allt större betydelse. Börjar man jobba sent i livet kanske man måste räkna med att jobba kvar ett par år extra innan man tar ut pension.