I dag sker bedrägeriförsök framför allt genom tre kanaler: sociala medier, mejl och telefon. Alla tillvägagångssätt har som mål att lura till sig inloggningsuppgifter och koder, berättar Mats Ideström, säkerhetschef på Swedbank.

– Ett utmärkt sätt att lura till sig uppgifter är att göra det genom att utge sig för att vara någon annan. Ta till exempel Facebook: kapar jag någons konto blir jag ju den personen och kan ta kontakt med mina vänner. Jag skriver att jag behöver hjälp med ett bankärende, att jag behöver koder från kompisens dosa för att min har gått sönder och så vidare, säger Mats Ideström.

Skydda dig mot bedrägerier

Han menar att vi måste bli mer ifrågasättande när vi kontaktas på detta sätt, även om det ser ut att vara en vän som ber om hjälp.

– Ring personen och kontrollera att det verkligen är den du pratar med över nätet.

Mejl som ser ut att komma från en myndighet eller annan officiell verksamhet, är ett annat sätt som bedragare använder sig av för att få oss att sänka garden kring vår banksäkerhet.

– Bedrägerimejlen håller en oerhört hög klass och det är nästintill omöjligt att avgöra om de är äkta eller inte. Men i ett mejl som kommer med onda avsikter uppmanas du att lämna ut uppgifter av personlig karaktär, så som lösenord eller kontonummer – så gör aldrig en bank, säger Mats Ideström.

GDPR skapar ordning för digitala fotspår – artikel från En bättre framtid 


På samma sätt gäller det att se upp när någon tar kontakt via telefon och utger sig för att ringa från din bank. De kan till exempel säga att de behöver dina inloggningskoder för att stoppa ett pågående bedrägeriförsök.

Lyssna på vår podd - Låt oss prata! Bedrägerier och säkerhet

– Banken behöver aldrig kundernas hjälp för att stoppa ett bedrägeri, säger Mats Ideström och konstaterar att det bästa sättet att skydda sig är att utrusta sig med en dos sunt säkerhetstänkande:

– Hantera lösenord och inloggningsuppgifter på samma sätt som du hanterar din hemnyckel: håll reda på den, se till att den inte kan användas av någon annan och lämna aldrig ut den till någon du inte känner.