Alla barn mognar i olika takt, men Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna tror att man som förälder kan börja ge sitt barn veckopeng vid ungefär sex års ålder.

– I början tror jag att veckopeng är bäst eftersom små barn har svårt med tidsuppfattning och planering. Månadspeng lämpar sig bättre för de äldre barnen. När barnen är runt 10–12 år kan det vara läge att börja med månadspeng.

Börja spara till barn - i tre enkla steg

Enligt Swedbanks undersökningar ligger ersättningen som föräldrar ger sina barn ungefär på samma nivå, oavsett hur ekonomin ser ut för familjen. Mellan 100 och 250 kronor i månaden beroende på ålder. Det absolut viktigaste är att lära barnen att hushålla med sina medel och förstå pengarnas värde:

– När pengarna är slut, är de slut. Det är den viktigaste lärdomen man kan ge sina barn, säger Arturo.

Spara till barnen och en hållbar framtid - upptäck fonden Global Impact

Han betonar vikten av att skilja på vad som är vad och till exempel inte blanda ihop gåva och ersättning.

– En gåva är något man får när man fyller år eller vid jul. Men om man däremot gör något extra, som att klippa farmors gräsmatta eller städa vinden kan man få någon extra ersättning för det.

Föräldraguiden: Tips till föräldrar om bankens tjänster för barn och ungdomar

Och veckopengen eller månadspengen ska inte vara ett verktyg för att få sina barn att göra saker som kan kännas självklara, som att borsta tänderna eller städa sitt rum.

Vi lever i ett samhälle där det blir allt ovanligare med kontanter. Men Arturos råd till föräldrar med små barn är att ge veckopengen i kontanter. Annars blir det för abstrakt för dem:

– I början är det viktigt att få hålla pengarna i handen och förstå skillnaden mellan en tia och en femma till exempel. När man är runt 10 år kan man vara mogen för ett betalkort. Men då är det viktigt att förklara att det är en värdehandling som man måste vara försiktigt med. Prata gärna med barnen om vad en budget är och hur man gör en. Det är kul och lätt idag med alla appar som finns.

Ekonomens tips till blivande föräldrar - artikel från en Bättre framtid

Sedan är det också bra att lära barnet att spara. Till exempel föreslår Arturo att ge 200 kronor i månadspeng med villkoret att 50 kronor av dem sparas i ett sparkonto.

Lyssna på vår podd - Veckopeng, är det en bra idé?