Hoppa till textinnehållet

Checklista för bostadsrättsköp

Ungt barn med gul jacka öppnar framdörren till sitt hus

Att det är mycket att tänka på inför ett bostadsrättsköp skulle nog de flesta skriva under på. Vad många dock glömmer är att det också är viktigt att ha koll på föreningens ekonomi.

Kännas rätt i magen, ha det där speciella du söker, en budgivning som inte skjuter i höjden och en överkomlig månadsavgift är bara några av faktorerna i vågskålen när man köper bostadsrätt. Glöm dock inte att också kolla upp föreningens ekonomi för att slippa oanade framtida utgifter.

Nyttig information och tips som förenklar ditt bostadsköp

- Med dagens höga prissättning på bostadsmarknaden är det viktigt att bostadsrättsköpare är välinformerade om föreningarnas ekonomi och har tillgång till relevant information, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

- Annars är risken stor att kostnaderna kan bli högre än man tror, säger Arturo Arques.

Bolån för olika behov

Bakom detta ligger att du genom köpet blir medlem i bostadsrättsföreningen, som i sin tur äger fastigheten. Alla kostnader och intäkter förknippade med fastigheten påverkar dig därmed via månadsavgiften. Har föreningen lån på fastigheten, kommer kostnaden för dessa att läggas på bostadsrättsinnehavarna. Är skulden per kvm hög och räntorna stiger, kommer månadsavgiften till följd av det också stiga.

Lyssna på vår podd - Låt oss prata! Tips vid köp av bostadsrätt 

På samma sätt är det med sparande och avsättningar till underhåll inom föreningen. Slarvar föreningen med det kommer månadsavgifterna att behöva höjas den dag det är dags att byta hängrännor, tak, stammar med mera.

Ansök om lånelöfte

Vad du behöver göra är därför att sätta dig in i föreningens ekonomi – där årsredovisningen är en viktig informationskälla. Det är dock inte alltid lätt läsning. 

- Därför har vi tagit fram en checklista för alla som ska köpa bostadsrätt, säger Arturo Arques.

- Den kan med fördel användas i dialog med mäklare och styrelse.

Köpa bostad för första gången? Håll koll på det här! – artikel från En bättre framtid

Vad ska man då titta efter? Här är några highlights:

  1. Lägenhetens andel av föreningens lån i kr/kvm

  2. Lägenhetens andel av bostadsrättsföreningens sparande i kr/kvm

  3. Lägenhetens boyta

  4. Äger föreningen marken eller har föreningen tomträtt?

  5. Lägenhetens andel av föreningens resultat i kr/kvm

  6. Är föreningens fastighet fullvärdeförsäkrad?

  7. Har föreningen en ansvarsförsäkring för styrelsen

  8. Finns en teknisk underhållsplan? Så du kan få en uppfattning om hur mycket föreningen behöver sätta av till eller låna i framtiden

Baserat på svaren kan du bilda dig en uppfattning om föreningens behov att höja avgiften framöver, och du står bättre rustad för obehagliga oförutsedda utgifter i framtiden.